Artuur bestaat al twee jaar, beste lezers. Een periode waarin experiment en praktische levenslessen centraal stonden. We vertrokken vanuit een gedeelde passie voor creëren en ondernemen, twee elementen die vandaag nog steeds belangrijk zijn. En toch is er zo veel veranderd sinds ons gezamenlijk kind het levenslicht zag. Dat jonge makers een belangrijke rol gingen spelen was al snel duidelijk. Maar de zoektocht naar een concrete invulling duurde toch net een tikkeltje langer dan verwacht. Niet slecht, concluderen wij. En wel om volgende redenen:


We voeren je terug naar het najaar van 2014. We kondigden trots de geboorte aan van Artuur. Een lokale organisatie met als missie het versterken en verenigen van Lommelse creatievelingen. Uitvalsbasis was een gezellig pand in het centrum van Lommel.
We ontwikkelden drie pijlers:

  1. Ontmoeting in onze (koffie)bar
  2. Creativiteit ontwikkelen tijdens workshops
  3. Toonkansen bieden aan jongeren in onze conceptstore

Vers van de schoolbanken gingen we het avontuur aan. Op drie maanden tijd hadden we onze zaken op een rij. Gaande van oprichtingsaktes, afspraken met bank en boekhouder, subsidies, renovaties, een goed gevulde concept store met lokale en bekende producten. Een workshopaanbod om de eerste maanden door te komen. It was all there. In retrospect kunnen we bijna niet geloven dat we dit zo snel klaar kregen. Wat was ons geheim? Een rotsvast geloof in onze zaak en in elkaar. Én heel wat hulp van vrienden en familie.

De eerste maanden na de opening vlogen voorbij. De workshops en concept store deden het goed, maar ons grootste succes was de avondbar. Net datgene wat we liever als verbindende factor zagen, werd bijna spontaan onze voornaamste bron van inkomsten. Enige tijd putten we energie uit het organiseren van thema-avonden. Maar snel genoeg verloren we onze voeling met creativiteit en jonge ondernemers. Het was tijd om terug te grijpen naar de essentie. Voor het eerst deed Artuur een stapje terug. De bar werd overgenomen door Bar-a-bas. En onze focus kwam te liggen op onze eigen talenten. Neeltje werkte workshops uit met jonge makers en Lieke richtte zich op haar passie voor illustreren. Zonder het te beseffen tekenden we voor een periode van zoeken en experimenteren. Aanvankelijk waren we zo zeker van onze eigen voorkeuren en passies, maar stilaan bleek daar verandering in te komen. Via Artuur kwamen we bovendien op werkplekken terecht waar we voorheen enkel van konden dromen. En ook via deze kanalen ging er een nieuwe wereld voor ons open. Intussen accepteren we dat sommige periodes gekenmerkt worden door onzekerheid. We geven Artuur de tijd om te groeien. Hij is ten slotte nog maar twee. 😉


Met onderstaande vragen kun je even de tijd nemen om na te denken over het pad dat je aflegt. Misschien is het tijd om een nieuwe weg in te slaan, misschien ook niet. Ik vind het in elk geval leuke vragen om gewoon even bij stil te staan. Succes!

Wanneer probeerde je voor het laatst een nieuwe invalshoek uit?

Wat was deze en wat was het effect?

Wat heb je hieruit geleerd?

Zou je dezelfde acties nu anders aanpakken? Hoe?