In Kessel-Lo vind je het atelier van Lies Wambacq. Een goudsmid met een passie voor verhalen vertellen. Geïnspireerd door oude kunst en hedendaagse ontdekkingen geeft ze haar juweellijn vorm. Als ze met haar hoofd niet in Barokke sferen vertoeft, kun je Lies vinden in haar pluktuin of camper, waar evenzeer bakken inspiratie te ontdekken vallen.


Paspoort:

Naam: Lies Wambacq
Geboortedatum: 06/10/1987
Geboorteplaats: Leuven
Woonplaats: Kessel-Lo
Opleiding: Master of Arts, afstudeerrichting juweelontwerp en edelsmidskunst
Beroep: Juweelontwerpster
Hobby’s: yoga, tuinieren, ontwerpen


Shortstory:

Lies Wambacq heeft zich bekeerd tot de edelsmidkunst. Haar juwelen bieden reflecties op oude en hedendaagse taferelen. Gaande van barokschilderijen tot vakantiesouvenirs of groenten uit haar vaste pluktuin. Achter alles ziet Lies een verhaal, waard om te koesteren.

Ik vind het prachtig om te zien hoe je een brok metaal kunt bewerken tot zo’n fragiel juweel.

Dag Lies, jouw juwelen stralen een enorme ambacht uit. Heb je altijd al de passie gehad om met je handen te werken?

Dat ik de creatieve toer op zou gaan, stond al vrij vroeg vast, ja. Die kriebelende vingers, dat zit erin gebakken denk ik. Al kom ik eigenlijk uit een gezin van ingenieurs. Bij ons thuis is iedereen heel deskundig aangelegd, en ik moet zeggen dat ik zelf ook graag naar die wetenschappelijke basis zoek. In de edelsmidkunst vond ik een perfecte balans tussen het creatieve en het wetenschappelijke aspect. Ik kan uren onderzoeken hoe metaal werkt en hoe ik het precies gevormd krijg zoals ik wil. Ik vind het een prachtig proces om te vertrekken van een brok metaal om dan te komen tot het uiteindelijke ontwerp.

Je bent een natuurmens, dat mogen we wel zeggen denk ik hé? Is dat voor jou ook een bron van inspiratie?

Jazeker! Ik krijg energie van de natuur. In mijn vrije tijd doe ik aan yoga en joggen, maar samen met mijn vriend spendeer ik ook veel tijd in onze pluktuin in Kessel-Lo. Een stukje groen in de stad dat we delen met enkele andere groene vingers. De pluktuin is een boerderij waar je zelf biologische groentjes kan gaan oogsten. Ik probeer hier wekelijks een uurtje te spenderen. Het is een zenmoment en tegelijk biedt zo’n ervaring natuurlijk een hoop inspiratie. Mijn rots in de branding is ook de camper die ik samen met mijn vriend kocht. Heerlijk als we er met z’n tweetjes op uit kunnen trekken.Lies_Camper

Naast de natuur, haal ik veel inspiratie uit kunststromingen. Barokke portretschilderijen bijvoorbeeld. Die vrouwen pronkten vroeger echt met hun juwelen, ik vind het prachtig om te zien hoe dat geschilderd werd. Ik probeer die oude kunst op een hedendaagse manier te verwerken. Zo deins ik er niet voor terug om grillige juweelontwerpen te combineren met vormen die ik ontdek in de platencollectie van mijn vriend. Ik trek dat oude aspect volledig uit de context en creëer zo een tijdloos stuk. Historisch hedendaags noem ik het zelf graag.

Heb je een visie op de toekomst van jouw merk?

Daar denk ik de laatste tijd veel over na. Een volgende stap zou het openen van een eigen showroom kunnen zijn. Maar ik voel dat dat niet juist zit voor mij. Ik doe liefst het handwerk. Ik kan uren achter mijn bank spenderen en als ik daarvan kan leven, heb ik ook niet meer nodig. Klinkt simpel hé? Wat ik wel heel fijn vind zijn de persoonlijke contacten die ik opbouw. Ik doe veel maatwerk en ik leer daarvoor mijn klanten van dichtbij kennen. In juwelen kan zo veel emotie zitten, daarom vind ik het echt belangrijk om mijn klanten goed te vatten. Met mijn juwelen vertel ik hun verhaal, een taak die ik toch wel serieus neem. 😉

lieswambacq6


Met stip bovenaan op ons verlanglijstje staan in elk geval de zilveren SOPHIA oorbellen met rosé koraal druppel. #wauw #cadeautip 😉

Bekijk de volledige collectie van Lies op haar website:

www.lieswambacq.be