Liesbeth Eysermans is altijd hongerig naar cultuur. Haar missie is het aanwakkeren van de cultuurgulzigaard in elk van ons. Een wereld in verandering brengt de nood aan een uitlaatklep, een lichtpuntje en nieuwe inzichten met zich mee. Liesbeth is voortdurend op zoek naar deze inzichten en ontdekt nieuwe noden en behoeften om in een creatief daglicht te stellen. Cultuureducatieve projecten zijn haar bijdrage aan een betere wereld.


Paspoort:

Naam: Liesbeth Eysermans
Geboortedatum: 08/10/1988
Geboorteplaats: Mol
Woonplaats: Mol
Opleiding: Leerkracht secundair onderwijs mode – project kunstvakken
Beroep: Projectmedewerker artistiek project JH Tydeeh
Freelance: Kunst & cultuureducatie

Shortstory:

Kunst & cultuur als voedingsbodem voor de menselijke ontwikkeling. Liesbeth is 100% akkoord. Volgens haar is het belangrijk om op elke leeftijd verwonderd en nieuwsgierig te blijven. Haar missie is het stimuleren van die honger bij kinderen, jongeren en volwassenen. Een wereld die lang niet altijd bright en shiny is kan best wat verfrissende inzichten gebruiken, vindt Liesbeth.


kunsteducatieKunsteducatieKunsteducatieHet lijkt ons nuttig om jouw loopbaan eerst in kaart te brengen, want je hebt al een hele weg afgelegd voor een bijna dertiger hé?

Ik heb al van heel wat disciplines mogen proeven ja! Om te beginnen heb ik stage gelopen bij Kunst in Zicht, een kunsteducatieve organisatie voor kinderen en jongeren. Na mijn studies ben ik daar blijven hangen als freelance beelddocente. Intussen bleef de student in mij knagen, dus op twee jaar tijd volgde ik bijscholing Frans, woord & drama. Ongeveer gelijktijdig startte ik op mijn eerste “echte job” in cc ’t Getouw. Ik was daar deeltijds ondersteuner voor de culturele verenigingen. Vlak daarna kreeg ik de kans om als lesgeefster mode te starten in het avondonderwijs. Op die moment was ik drie jobs aan het combineren: freelance beelddocente, ondersteuner in het cultuurcentrum en lesgeefster mode. Een pittige periode waar ik financieel geen habbekrats aan over hield, want ik gaf meer dan de helft van mijn centen af. Maar ik heb er wel veel uit geleerd. Uiteindelijk heb ik een voltijdse betrekking kunnen bemachtigen in het mode-onderwijs. En kort daarna bestond de job die ik nu doe: Projectmedewerker artistieke expressie in het jeugdhuis van Mol. Sinds februari 2014 zit ik hier voltijds en word ik nog dagelijks geïnspireerd door “mijn” jongeren.

En daarnaast bouw je in bijberoep ook nog heel wat projecten uit?

Inderdaad, ik heb het freelanceleven heel kort vaarwel gezegd, omdat ik als lesgeefster vast zat aan uren die niet te combineren vielen. Nu ik in het jeugdhuis werk bouw ik genoeg overuren op om in mijn vrije tijd ook cultuur te stimuleren. Afgelopen zomer heb ik mijn eerste “grote project” aangenomen voor museum M. Ik heb een zomeratelier uitgewerkt en dat drie weken lang begeleid. Voor mij een heel boeiende en intensieve ervaring, eentje die ik dan ook afgesloten heb met een lange “pauze” in Nieuw-Zeeland. De reis van mijn leven, die mij bakken inspiratie heeft opgeleverd om het komende jaar nieuwe projecten uit te werken.NZLFijn! Wat staat er zoal op de planning het komende jaar?

Ik ben bezig aan een gezinsparcours voor de M-schatkamer. Vanuit het museum kwam de vraag om de klassieke kunstcollectie op een speelse manier te linken aan het huidige gezinsparcours ‘Geluksvogels’. Een super toffe opdracht!

Verder staat RADAR ON STAGE voor de deur, daar begeleid ik een sessie ‘Artistiek manifest voor morgen – jeugdhuizen als kweekvijver voor jong talent’ aan een 20-tal jongeren.

Daarnaast ben ik in samenwerking met basisschool De Ark een traject gestart waarin leerkrachten aan de slag gaan rond experiment en verwondering. Ik coach de leerkrachten gedurende 1 dag, daarna gaan zij met hun leerlingen een heel schooljaar lang rond een zelf gekozen thema werken.

Normaal gezien sluit ik het voorjaar af in C-Mine. Daar mag ik de workshop ‘Peepshow’ van Kunst in Zicht begeleiden aan een bende Genkse kinderen.

Museum MMuseum MMuseum MKlinkt heel boeiend allemaal! Een leven vol afwisseling zeker?

Een leven vol verwondering ook! Ik kom op heel veel plaatsen en van elke trip blijft er me wel iemand bij. Een tijd geleden was ik op studiereis in Rotterdam. Daar leefde het probleem dat het volk niet voldoende geïnformeerd raakte over lokale regels. De wijkagenten hadden totaal geen voeling met de bewoners en één van hen kwam plots met het idee van een “pop-up politie agent”. Die man zette zijn bureau en stoel op de stoep, at daar zijn lunch op en intussen konden mensen langskomen. Op zich een simpel idee, maar dat beeld heeft bij mij een indruk nagelaten. Iemand die met zo veel passie zijn job doet, ik geloof echt dat zo iemand veel verder geraakt. Die man gaat er komen. Zo simpel is dat.

Ik raad iedereen aan om over zijn of haar werk te praten alsof dat het meest prachtige, vierkante gat in de kaas is. Door die overtuiging kom je heel ver!

Is dat een houding die jou ook zo ver heeft gebracht denk je?

Ik geloof wel dat als je doet wat je graag doet en daarvoor gaat met volle overtuiging, dat je dan opgemerkt wordt. Je kan even goed dingen doen omdat het je job is, terwijl als je iets doet met volle overtuiging, dan komt dat direct anders over. En ja ik ben natuurlijk geen introvert grijs muisje hé. Ik kan uren, dagen, jaren vol praten met ideeën. Maar ook over partners en jongeren waar ik heel trots op ben kan ik blijven leuteren. Ik moedig hen ook altijd aan om ambassadeur te zijn van hun eigen product. Door over jouw werk te praten alsof dat het meest prachtige, vierkante gat in de kaas is. Door die overtuiging uit te stralen kom je heel ver!

Brainstorm


Liesbeth Eysermans dames en heren, een cultuurgulzigaard met een passie voor alles wat ‘anders’ is. Heb jij een vraag voor Liesbeth? Of wil jij samenwerken? Mail haar op liesbeth_eysermans@hotmail.com!