Psyche Plus veroverde een speciaal plekje in onze Artuurhartjes. Naast een vastberaden en fijngevoelige initiatiefneemster, leerden wij een psychologenpraktijk kennen die barst van het enthousiasme en inzichten. Artuur mocht een persoonlijk coachingtraject uitwerken, waarin de huisstijl en het communicatieplan vorm kregen. Een fantastische ervaring, die dankzij de warme en motiverende feedback voor ons ook een klein beetje als therapie voelde.


Paspoort:

Naam: Sarah Mangelschots
Geboortedatum: 23-06-1980
Woonplaats: Lommel
Opleiding: Klinisch Psychologe voor Kind, Jeugdige & Gezin // Psychodynamisch Kinderpsychotherapeute
Job: Kinder- & Jeugdpsychologe en Psychotherapeute bij DAGG Lommel & Psyche Plus

Shortstory:

Sarah Mangelschots & Laure Rubens staan samen sterk bij Psyche Plus. De twee psychologes kruisten elkaars pad geregeld en bouwden samen ervaring op. Sarah twijfelde dan ook niet lang om Laure uit te nodigen als partner binnen haar nieuwe praktijk voor kinderen, jongeren en gezinnen. Psyche Plus werkt kleinschalig en persoonlijk, met veel aandacht voor de totaalbeleving van cliënten. Het is dat laatste aspect wat Artuur vanaf het eerste contact aansprak. Sarah heeft oog voor detail en wil zowel online als offline een beleving bieden, die sfeer & professionaliteit uitstraalt. Wij hielpen haar graag!

Psyche Plus KinderenPsyche Plus Kinderen


Als we je carrière bekijken, lijkt een eigen praktijk in de sterren geschreven. Waarom heb je de sprong durven wagen?

Klopt, ik ben iemand die het heft graag in handen neemt en ik heb een duidelijke visie over waar ik naartoe wil. Het opbouwen van ervaring en bijscholing vond ik belangrijk om een sterke start te maken met mijn eigen praktijk. Door de sterke verzuiling binnen de psychologische sector is het namelijk moeilijk om zelf iets op te starten. Ik vond het belangrijk om een duidelijk beeld te vormen over de sector en hoe ik mezelf daarin zie werken. Wat zie ik bijvoorbeeld mislopen in andere praktijken? Welke hulpvragen blijven onbeantwoord? Daar wil ik met Psyche Plus een antwoord op bieden.

Is dat wat Psyche Plus uniek maakt? Die alternatieve focus?

Inderdaad, met Psyche Plus wil ik een tussenweg bieden. Als je het ambulante werk bekijkt, zijn er twee soorten organisaties. Je hebt CGG’s (Centra Geestelijke Gezondheidszorg), zoals het DAGG, waar ik deeltijds werk. En je hebt privépraktijken, waar kinderpsychiaters aan het roer staan. De CGG’s richten zich voornamelijk op multiproblemsituaties, dus op mensen en gezinnen die bijna levenslang begeleid zullen worden. Deze CGG’s worden bovendien gesubsidieerd. Ze zijn dus goedkoper, wat maakt dat de werking vaak dichtslipt en je rekening moet houden met lange wachttijden. Anderzijds zijn er privépraktijken, waar kinderpsychiaters als doel hebben een diagnose te stellen. Kinderpsychologen werken hier in functie van die psychiatrische diagnostiek, wat hen minder vrijheid geeft. Ik heb binnen beide domeinen ervaring en ben een grote voorstander van deze werkingen, maar ik merk wel dat een bepaalde doelgroep uit de boot valt. De gewone middenklassemens, die niet direct denkt “heeft mijn kind nu een depressie?”, maar die wel merkt dat zijn of haar kind soms wat somber is, heeft geen onmiddellijke reden om bij één van deze instanties aan te kloppen. Het gaat er dan niet om dat er een etiket geplakt wordt op de problematiek. De gezinnen in kwestie hebben eerder hulp en ondersteuning nodig tijdens de ontwikkeling van hun kind. Ik heb het dan bijvoorbeeld over faalangst, pesterijen, of echtscheidingssituaties, … Dat zijn allemaal puur psychologische problemen. Die kinderen worden geboren zonder een diagnose in hun hersenen, zoals bij autisme of ADHD wel het geval is. Het zijn de kinderen die tijdens hun ontwikkeling allerlei soorten obstakels tegenkomen, die Psyche Plus extra wil ondersteunen. Bovendien kan een traject bij Psyche Plus een perfecte aanvulling zijn op een traject bij bijvoorbeeld een kinderpsychiater, want ook aangeboren stoornissen, zoals ADHD, gaan vaak gepaard met andere psychologische problemen, die wij in onze praktijk behandelen.

 Dus jouw focus ligt op de middenklasser met alledaagse hulpvragen. Heb je daar ook een methodiek voor?

In de eerste plaats werken we kleinschalig en persoonlijk. Alles rond Psyche Plus staat in het teken van laagdrempeligheid en huiselijkheid. Dit start binnen het team, waar uitwisseling en creativiteit centraal staan. Maar we trekken die huiselijkheid volledig door. Het is niet voor niets dat ik contact opnam met Project Artuur ( 😉 ) om de huisstijl volledig uit te spitten. Ik wil dat de hele beeldvorming rond mijn praktijk en rond het beroep goed zit. Doordat het geheel zo mooi in z’n plooi valt, voel ik me ook sterker en heb ik meer om uit te dragen.

Psyche Plus interieurZo denken wij er ook over! Durf je al een blik te werpen op de toekomst?

Momenteel vind ik de opstart van de nieuwe praktijk nog erg spannend. Ik geniet van elke stap die ik neem en ik wil alle prikkels die op mij af komen in de eerste plaats goed beleven. Maar ik zou de ondernemer in mezelf teleurstellen als ik niet af en toe al naar de toekomst keek. 😉 Er liggen heel wat plannen klaar, maar uit ervaring weet ik dat deze nog flink geboetseerd kunnen worden met verse input uit mijn praktijk. Het belangrijkste blijft voor mij de uitbouw van een sterke visie. Ik wil Psyche Plus plaatsen als een sfeervolle praktijk, waar trajecten persoonlijk en vernieuwend verlopen.


De beeldvorming rond Psyche Plus is het resultaat van heel wat inspirerende partners:

Webdesign: Coffeebreak Webdesign

Fotografie: Marie Bouly Photography

Vormgeving & communicatie: Project Artuur 😉