Ruth Mentens ziet overal kunst, cultuur én groeikansen. Haar doel is om zo veel mogelijk disciplines eigen te maken en te combineren in persoonlijke collecties. Zo ontwerpt Ruth oldscool T-shirts, shoot ze video’s, ontwerpt ze stationary en trekt erop uit met haar analoge camera. In elk werk legt zij even veel toewijding en elke vaardigheid spit ze tot op de bodem uit.


Paspoort:

Naam: Ruth Mentens
Geboortedatum: 17-03-1994
Woonplaats: Balen
Opleiding: Dentaaltechniscus
Vrije tijd: M.Art (artistiek project van jeugdhuis Tydeeh in Mol)

Shortstory:

Ruth noemt zichzelf nieuwsgierig naar veel dingen. De nagel op de kop voor iemand die op 23-jarige leeftijd al ervaring opdeed binnen schilderkunst, grimeren, grafisch werk, video en fotografie. Als jonge schilder kwam Ruth in contact met jeugdhuis Tydeeh, waar zij als ambassadeur heel wat nieuwe kansen kreeg en haar altijd curieuze zelf kon zegevieren. Wij leggen haar wildste plannen bloot.

Ruth MentensRuth MentensRuth Mentens


Dag Ruth, je hebt nogal wat kunstdisciplines uitgespit. Hoe ben je daaraan begonnen?

Mijn hele parcours is gebaseerd op een super groot cliché: een sabbatjaar om uit te zoeken wat ik wilde studeren en worden. Tijdens dat jaar ben ik beginnen schilderen, gewoon op gevoel. Via een vriendin kwamen die werkjes bij het jeugdhuis van Mol terecht en daar heeft de artistiek projectcoördinator mij aangespoord om mijn schilderijen te tonen. Ik heb daar niet lang over getwijfeld. 🙂 Door via die weg in contact te treden met nog meer creatieve geesten, raakte mijn eigen “spook” heel geprikkeld. Ik merkte ook snel dat er bij M.art nood was aan creatieve promo, daar ben ik gretig mee aan de slag gegaan. Ik heb mijn liefde voor beeld eerst vertaald in de schilderkunst, met video leg ik nu op een heel ander niveau contrasten en emoties vast. Intussen mocht ik al filmpjes maken voor verschillende organisaties, zoals Mars, Grabbelpas en RFC Murphy’s. Je bekijkt ze allemaal op mijn website. 🙂

M.art voelt aan als een stelletje jonge gasten bij elkaar, maar stiekem zit daar heel wat talent gebundeld.

Kun je ons wat meer vertellen over jouw aandeel binnen M.art?

Ik denk binnen M.art nieuwe projecten mee uit en ik verzorg een groot stuk beeldvorming. Maar ik bekijk M.art vooral graag als een springplank naar nieuwe ontdekkingen. Het toffe aan het project is dat je op een heel laagdrempelige manier in aanraking komt met verschillende disciplines. M.art voelt aan als een stelletje jonge gasten bij elkaar, maar stiekem zit daar heel wat talent gebundeld. En stiekem creëren de medewerkers van het jeugdhuis heel wat kansen, vaak zonder dat we het zelf beseffen. Als we dan later terugkijken op zo’n project, verschieten we er zelf van dat we zo veel hebben kunnen realiseren. Het mooiste wat ik via M.art heb kunnen realiseren is mijn T-shirtlijn. Toevallig komt binnenkort een nieuwe reeks uit. Typische Ruth ontwerpen met een flinke knipoog naar de jaren ’70. Ikzelf combineer ze graag met een old school jeans look en sneakers. 🙂

Ruth Mentens T-ShirtsJe bent van vele markten thuis Ruth! Is er een discipline waarin je echt wilt doorgroeien?

Die vraag stel ik mezelf ook regelmatig. Natuurlijk zou ik graag willen leven van mijn video-werk en mijn grafisch ontwerp, maar ik blijf realistisch. Ik studeer momenteel nog voor dentaaltechnicus, klinkt een pak minder creatief, maar het ontwikkelen van verschillende technieken en vaardigheden spreekt mij hierin heel erg aan. Sinds kort trek ik er bovendien regelmatig op uit met mijn analoge camera. Een kringloopvondst die permanent huisvest in mijn auto. Als ik een inspirerende plek passeer, leg ik deze vast op mijn rolletje. Dit hele gegeven werkt pas echt rustgevend als ik na verloop van tijd mijn filmpjes ontwikkel en ineens weer vlinders krijg van ‘dat ene plekje waar ik zo stond te genieten’. Laat ons zeggen dat het mijn manier is om mijn chaotische brein even wat rust te gunnen. Het zijn bovendien die kleine “rustmomentjes”, die de drang om te ontdekken blijven voeden. Ik kan momenteel echt niet zeggen waar ik voor de rest van mijn leven mee bezig wil zijn. En dat is ook niet erg. Ik grijp liever elke kans die ik krijg om mezelf en mijn visie verder te ontwikkelen.

Bedankt voor het inspireerde interview Ruth!


De T-shirts van Ruth worden in beperkte oplage gedrukt! Om een exemplaar te bemachtigen neem je contact op via haar website. 🙂