Dat jonge makers de toekomst bepalen, hebben Molse jeugdwerkers goed begrepen. Eind juni opende er Station M. Een broeiplek voor jonge ondernemers, waar co-creatie en zelfontwikkeling centraal staan. Wij mochten een blik achter de schermen werpen en werden meteen rete-enthousiast om ook halt te houden in de coworkingspace van het station. Hieronder een korte inhoud van het project.


Station M.
Station M. (c) Elien Lievens

Ontstaan:

Jeugdhuis Tydeeh werkt al enkele jaren rond ondernemerschap en artistieke ontwikkeling binnen de projecten M.ond en M.art. Daar kregen medewerkers regelmatig de vraag om materiaal of werk te tonen of stokkeren, dit ging tijdelijk, maar een permanente toonkans was in het jeugdhuis niet mogelijk. Bovendien organiseerde de gemeente Mol in 2016 ‘Win een winkel’, waarbij enorm veel potentiële makers zichzelf konden tonen, maar waar slechts één gelukkige in de prijzen kon vallen. Station M. is een creatief antwoord op de bestaande noden en een uitbreiding van een werking waar het jeugdhuis al enkele jaren op zit te broeden.

Inhoud:

Station M. biedt winkel -en maakruimte aan jonge ondernemers. Het verhuurreglement van de ruimtes is volledig op maat van jongeren. Lees: betaalbaar, zonder lang engagement en indien gewenst inclusief coaching bij het uitwerken van een bedrijfsplan. De bedoeling is dat het pand op termijn een kruisbestuiving biedt, waar jonge makers zichzelf kunnen tonen en waar ze elkaar ontmoeten, van elkaar leren en samen projecten tot stand kunnen brengen. Faciliteiten als een co-workingspace, koffielounge en vergaderruimtes mochten dus niet ontbreken.

Proces:

Dat de uitwerking van zo’n project vanuit de doelgroep zelf moet komen, hebben ze in Mol ook begrepen. Er werd een werkgroep in het leven geroepen, waar Molse jongeren hun zegje konden doen en waar ze gestimuleerd werden om hun talenten in de spotlights te zetten. Vragen als: Welke doelgroep krijgt prioriteit? Wat zijn criteria om een plek te huren? Wat voor ondersteuning is er nodig en wat is van belang bij de inrichting van de panden, werden uitvoerig besproken. De antwoorden werden samen met de jongeren in een projectplan gegoten. Dat projectplan werd door de jongeren zelf voorgesteld aan Naft van de provincie Antwerpen, waar zij het gevraagde bedrag konden binnenhalen. Die centen werden gespendeerd aan een duurzame, creatieve uitwerking, ook door de jongeren natuurlijk. #goebezig!

Dat een financieel plan in deze tijd niet meer enkel kan terugvallen op subsidies, ten slotte, ja, ook dat hebben onze vrienden begrepen. Via crowdfunding genereert de werkgroep extra inkomsten en lokale ondernemers werden aangesproken om steun te bieden in de vorm van materialen of geld. Zin om te investeren in een heel creatief treinticketje? Bekijk hun actie op Ulule!

Inspiratie:

Inspiratie moesten de jeugdwerkers niet ver gaan zoeken. Op lokaal en provinciaal vlak bestaan al heel wat initiatieven, die jonge makers kansen bieden op alle niveau’s. Bovendien barsten die plekken van talent, co-creaties en sfeerbeelden.

(c) David Legreve
Oh! Mechelen – Ondernemershuis – (c) David Legreve

Oh! Mechelen bijvoorbeeld, biedt werk -en vergaderplekken en organiseert events met jonge makers op een unieke locatie in hartje Mechelen.

De talentenfabriek, ook in Mechelen, huisvest beginnende kunstenaars en creatieve ondernemers onder de noemer Artenova.

The Box Vlaanderen, vertrekt vanuit de overtuiging dat elke ondernemer de kans moet krijgen om zijn/haar droom waar te maken. Het concept om winkelruimtes tegen voordelige prijzen en huurtermijnen beschikbaar te stellen werd hier reeds uitgebreid getest. Ook voorziet The Box inzicht in af te sluiten verzekeringen en een goedkope, alternatieve inrichting. Zij staan ondernemers hierin bij met raad en daad.

ZOLDER
ZOLDER van Kavka vzw

En iedereen kent BAAS wel, een project rond ondernemerschap van Kavka VZW. ZOLDER is hen co-workingspace, waar jonge ondernemers samenhokken om ideeën te testen, plannen uit te schrijven en zichzelf te tonen. Kavka is momenteel actief in Antwerpen en Leuven!

Factoren om gezelligheid en co-creatie te stimuleren, werden in de gemeente Mol bovendien al eerder in het leven geroepen. Koffiebar Zebra staat al enkele jaren garant voor een stimulerende sfeer onder het genot van een artisanale kop koffie. Inspiratie genoeg!


De uitwerking van Station M. kon niet plaatsvinden zonder deze enthousiaste partners:

  • Leerlingen van Sint-Lutgardis college die alle schilderwerken voor hun rekening namen
  • Lichtidee voor de verf en verlichting
  • De elektriciens van campus Het Spoor
  • Alle jongeren die tijd staken in brainstorm, grafisch ontwerp, inrichting, opruim, …
  • De gemeente Mol, die input en feedback leverde op de plannen
  • NV Netbeemden voor de ter beschikkingstelling van het pand

Wil je graag een winkelruimte huren? Meer weten over Station M.?
Bezoek de website!