De grootste originals ( zoals Neeltje in haar artikel aanhaalde ), creatieven of makers zijn de hardste werkers. Vallen, opstaan, weer tegen de lamp lopen, met een verbrand hoofd doorlopen, genezen, leren en sterker worden. Dit proces herhaalt zich over and over again. Klinkt vermoeiend, niet ? Maar zo is het wel. “Groots” worden of je doel bereiken gebeurt niet in een vingerknip, op een jaar, of zelfs binnen een paar jaar. Het is experimenteren, proberen, jezelf zoeken en reflectie. Dit leerde ik van onze goede oude Walt. Disney, meer bepaald. De grondlegger van mijn jeugdelijke verbeelding.


De film “Walt before Mickey” vertelt het allemaal. Zijn levensverhaal. How it went. Hoe Walt Disney zijn imperium heeft opgebouwd. Of deze film een aanrader is ? Voor de ondernemingsgevoelige typetjes onder ons, die af en toe graag een boost aan prikkels en inspiratie ontvangen, zéker! Ikzelf haalde er enkele lessen uit:

Vallen, opstaan en blijven gaan.

Falen bestaat niet. Mislukken in je missie, nog minder. Sprokkel je bouwstenen terug bij elkaar en begin aan een nieuw muurtje. Of het nu financieel niet mee zit, je met je partners niet op één lijn zit of je vertrouwen wordt geschaad. Blijf geloven, blijf dromen, blijven gaan! Iets wat steeds naar voor komt in het verhaal van Walt Disney.

Even wat concrete voorbeelden een rijtje:

  • Walt’s eerste bedrijf “Laugh – O – Gram Studio” ging failliet; wegens Disney’s gebrek aan kennis op financieel vlak.
  • De samenwerking met zijn broer die daarna tot stand kwam en “Disney Brothers” heette, kende veel up’s & downs. Maar werd uiteindelijk genekt door hun distributeur, Universal Pictures, die de filmrechten had gestolen, voor The Alice Comedies en Oswald the Lucky Rabbit. Voor juicy details, watch the film!
  • Door financiële tegenslagen kon Walt zijn team van animators niet meer gelukkig houden. En natuurlijk kiezen zij voor hun eigen weg. Dus daar stond hij dan; zonder team, zonder kapitaal en heel even was deze, toen nog jonge kerel, ook zichzelf kwijt.

Een heleboel tegenslagen op het pad van Disney. Maar deze original is duidelijk een aanhouder die wint!

All our dreams can come true, if we have the courage to pursue them.
– Walt Disney

Netwerken & Team up

Connecties, netwerk en een team vormen, zijn misschien wel één van de belangrijkste zaken in het ondernemen. Een kruisbestuiving van verschillende personen met verschillende competenties zorgt voor een succesformule. Waarom denk ik dit ? Het is een gegeven dat ik in veel verhalen tegen kom. Niet alleen in deze film; waar de animator Ub Iwerks een IMMENSE meerwaarde was in Disney’s ontwikkeling. Zowel als vriend als werknemer en later ook co – creator van Mickey Mouse. Dus Neeltje, fistbump to you, missy. You are my Ub! 

Naast deze connectie in zijn puurste vorm. Komen er in de film nog een heleboel voorbeelden naar voor die het belang tonen van een goed netwerk. But I won’t spoil all the goods! 😉

Durf dromen & follow your guts

Het is een beetje samenlopend met punt 1. Maar enthousiasme en dromen zijn geen dingen die je met medicatie of een spuitje kan aanwakkeren. Als dat van nature aanwezig is, is dat de grootste gave dat een persoon kan hebben. Want het AL – LER belangrijkste is je drijfveer. Je gevoel. Het gevoel dat je niet kan en wil stoppen met dat wat je graag wil doen en dat wat je wil bereiken. Als er één ding is dat me is bijgebleven, is dat het enthousiasme van onze Walt. Een aanstekelijk iets, enthousiasme. Daar bereik je érg veel mee, volgens mij.


Dus, lezertjes van Project Artuur. Bekijk deze film. Start met je positieve mindset. Want ook dit is in overvloed aanwezig in deze film. En begin dromen, alstublieft!