Waarom wordt het ene idee wel realiteit en blijven zoveel andere dromen slechts schimmen in onze hersenen? Wie loopt er niet voortdurend te borrelen op geweldige projecten en co-creaties, maar vindt zelden de weg naar uitvoering? De vraag of een doel al dan niet gerealiseerd wordt, blijkt onderhevig aan een diepgewortelde tweestrijd, namelijk de dynamiek tussen de Visionair en de Doener, zoals David Allen hen omschrijft.


Ieder zichzelf respecterend ondernemer kan niet anders dan zichzelf herkennen in de Visionair en de Doener van David Allen. Langs de ene kant vinden we het heerlijk om – liefst onder het genot van een dampende kop koffie – nieuwe ideeën en projecten uit te denken. We raken geïnspireerd door ontmoetingen, series op Netflix of artikels uit creatieve magazines. We worden laaiend enthousiast over de eindeloze mogelijkheden die als gekken door onze hersenen razen. Tot onze Doener bruusk aan de noodrem trekt. Waar moeten we beginnen? Gaat dat project niet ongelooflijk veel tijd kosten? Krijg je dat alleen wel klaar gespeeld? De Doener in ons staat liefst met beide benen op de grond en deelt de realiteit op in eenvoudige actiestappen die concreet voortgang boeken. Datgene wat voor onze neus ligt wil de Doener eerst aanpakken, daarna is er opnieuw tijd voor “Visionaire dromen“.

Herken jij die situatie waarbij je in Visionair-toestand verkeert, met een hoop plannen – en misschien zelfs concrete afspraken om deze tot uiting te brengen – maar geen idee hebt hoe je alles gaat afmaken waar je aan begonnen bent? Als je eenmaal doorhebt hoeveel werk je jezelf weer op de kop haalt, raak je makkelijk ontstemd en zal je jezelf eerder terugtrekken of afsluiten. In de “Doener-state-of-mind” kun je dan weer enorm gefrustreerd raken met gedachten als “Ik zou beter aan belangrijke, grote projecten werken, in de plaats van mijn berg mails weg te werken”, am I right? 🙂 We kennen het gevoel allemaal!

Gelukkig kent onze vriend Allen ook een antwoord op die tweestrijd. Hij gaat te werk in 4 stappen:

  1. Het inbakje: Telkens als jouw Visionair op ideeën komt, registreer je dit in jouw inbakje. Je kan dit inbakje vormgeven zoals je zelf wil. Wij zeulen graag schriftjes mee, maar je kan even zeer losse papieren verzamelen in een inbakje op jouw bureau. Of doe jezelf even een berichtje via Messenger als het snel moet gaan. Het concept is dat alle ideeën van jouw Visionair ‘het systeem’ ingaan. Daarna zal de Doener op geregelde tijdstippen de info samen nemen en zich afvragen wat de volgende actie is.
  2. Jouw projecten en ‘ooit/misschien’-lijsten: Allen omschrijft dit als de vitrinekasten waarin de Visionair zijn ideeën uitstalt. Het is een mooi gebundelde versie van de losse ideeën uit jouw inbakje.
  3. Jouw lijst met volgende acties: Concrete acties en tussentijdse mijlpalen, die de Doener in jou een productief en succesvol gevoel geven.
  4. Het wekelijks onderhoud: Een wekelijks stafoverleg tussen de Visionair en de Doener, waarbij ze informatie bundelen en aanvullen. Tijdens dit onderhoud kun je bepalen wat je op lange termijn schuift en welke projecten meteen in actie worden omgezet.

Om helemaal met jezelf en jouw innerlijke vrienden in het reine te komen: Denk eens na welk deel van jou dominant is? De Visionair of de Doener? Wat kun je doen om het zwakkere deel te ondersteunen?


De tweestrijd tussen de Visionair en de Doener is slechts 1 van de 52 principes die David Allen deelt om productiever te leven in zijn boek Ready for Anything!