Niele Jossa ziet jonge ondernemers graag groeien. Vanuit zijn passie voor mensen en muziek riep hij verschillende projecten in het leven, die jongeren de kans geven zichzelf te tonen. Dit doet hij zowel binnen zijn job als projectmedewerker bij Jeugdhuis De Vonk, als binnen de projecten en evenementen die hij als freelancer organiseert.


Paspoort:

Naam & Voornaam: Niele Jossa
Geboortedatum: 17/06/1990
Woonplaats: Sint-Truiden
Opleiding & ervaring: Sociaal-Cultureel Werk / Cultural Studies
Vrije tijd: Deejayen, platen- en autoliefhebber

Shortstory:

Binnen zijn job als projectmedewerker bij Jeugdhuis De Vonk in Geel geeft Niele mee vorm aan Broeikas; een project waarbij frisse ondernemersdromen van jongeren vanaf 16 jaar werkelijkheid worden. Niele coacht de jongeren en stelt een aanbod van inspiratie-avonden, sessies en workshops samen op maat van jonge ondernemers.

Voor jongeren die specifiek in een creatieve sector – zoals muziek, theater, dans, … – willen groeien, riep Niele samen met enkele collega’s Plateau in het leven. Alles wat hierbinnen vorm krijgt heeft kunst als rode draad. In zijn ‘vrije tijd’ geeft Niele workshops deejayen bij Villa Basta en kruipt hij zelf achter de draaitafel als Bobby van Ricky & Bobby James, een duo dat eclectische dansmuziek draait en als TAILOR, waar hij experimenteert met house en disco. Zijn passie voor mensen en muziek stopt daar trouwens niet; Niele richtte ook En Vinyl op, waarbinnen hij uitstappen, luisteravonden, atypische deejaysets, platenbeurzen, expo’s en eetfestijnen organiseert.

Je hebt heel wat waardevolle projecten in het leven geroepen, wat drijft jou ertoe om alles staande te houden?

Ik breng mensen graag samen. Daarbij is muziek vaak een bindmiddel. De ontmoetingen die daar ontstaan vormen voor mij een belangrijke drijfveer. Het zien groeien en het ontstaan van nieuwe projecten leveren mij energie op.

Neem bijvoorbeeld En Vinyl; Ik heb lang over dit project nagedacht. Ik ben ook vertrokken vanuit een duidelijke visie; Alles wat vinyl is, vormt het bindmiddel. Denk aan de muziek, de hoezen, de verhalen die aan een plaat vast plakken, de verzamelaars, de deejays die ze delen met anderen, … Ik geniet ervan om mensen te verenigen met zo een authentiek, oprecht medium.  Natuurlijk zie ik de evenementen die ik organiseer ook graag aanslaan. Als een line-up aanslaat en als mensen het naar hun zin hebben tijdens een gezelligevenement, krijg ik energie om door te gaan.

Het feit dat ik vaak nieuwe evenementen organiseer neemt trouwens niet weg dat alles altijd even goed loopt. Ik ben inderdaad met veel dingen tegelijk bezig. In mijn hoofd zelfs met nog veel meer. Dat maakt dat ik ook keuzes moet maken. Ik durf zaken on hold te zetten en op die manier ruimte te creëren voor projecten die veel energie vragen.

Jongeren hebben vaak nog die ‘we doen dat gewoon’-mentaliteit, dat werkt zo aanstekelijk!

Maak je een onderscheid tussen jouw job en alles wat je als freelancer doet?

Natuurlijk is mijn job mijn hoofdactiviteit. Het merendeel van mijn energie gaat momenteel naar Plateau en Broeikas, waarbinnen we zowel jonge veulens als beloftevolle talenten ruimte, podiumkansen en begeleiding op maat bieden. Ik wil er 100% voor jongeren zijn. Hun ideeën alle kansen geven en ondersteunen & meedenken waar ik kan. Het coachen van jongeren is daarbij de rode draad. Binnen mijn andere activiteiten trek ik de muziekfactor veel prominenter door. Ik creëer deejaysets, ik programmeer, ik begeleid cursussen en ik organiseer evenementen. Toen ik een tijdje zonder werk zat heb ik mezelf de tijd en ruimte gegund om goed na te denken over wat ik in het leven wou roepen. Zo is En Vinyl ontstaan, waarop de rest vanzelf volgde.

Uit welke zaken, acties, of ontmoetingen heb je geleerd?

Door mijn job in De Vonk ontmoet ik veel jongeren. Hun kijk, hun ideeën en hun ‘we doen dat gewoon’-mentaliteit werken aanstekelijk. Bovendien moet ik in mijn functie als coach zelf ook voortdurend zoeken. Ik weet niet alles. Door hun vragen leer ik veel bij op korte tijd.

Heb je een ultiem advies voor jonge makers (in spé)?

Jazeker: Doe niet alles tegelijk. Kies. Doe. En geniet ervan. Uitstel is nooit afstel. Als je een idee hebt, wil dat niet meteen zeggen dat je het meteen moet uitvoeren. Je hebt een mensenleven.

Voor mij voelen veel projecten bijvoorbeeld aan als hobby. Maar als ik even weinig tijd heb, durf ik prioriteiten stellen. Ik durf dingen on hold te zetten als het nodig is. Trop is trop. Ik houd ook altijd in de gaten dat er tijd overblijft voor vriendschappen, familie en natuurlijk voor mijn vriendin. Ik vind hun steun enorm belangrijk!


Ben je geïnteresseerd in de projecten van Niele?
We sommen hieronder alles nog eens op: